Reanimatie/AED Verslag
Een vijfentwintigtal leden volgden op woensdagavond 19/2 de opleiding reanimatie/AED van het Vlaamse Kruis.
De twee vrijwilligers die de sessie gaven toonden op een zeer aanschouwelijke manier aan, door middel van pop en AED toestel, hoe je door efficiënt optreden een behoorlijke kans hebt een leven te redden. Hoe herken je een hartstilstand en onderscheid je die van andere hartproblemen?
In een volle 2 uur werd uitgelegd wat je kan doen en waarom, én zeer zeker wat je vooral niet mag doen. De praktijk werd gekaderd in een degelijke maar uiterst verteerbare medische toelichting. Boeiend! Iedereen kreeg de gelegenheid te oefenen op de pop. Naar zeggen van de lesgevers waren wij trouwens de énige KWB afdeling die hier dan ook daadwerkelijk gebruik van maakte.
Indien meer mensen die opleiding zouden volgen, maakten de ongeveer 10500 personen die jaarlijks overlijden door onwetendheid van anderen, meer kans nog in leven te zijn.
Het zal bv. maar je partner, dochter of kleinzoon zijn…. De afwezigen hadden ongelijk!
AED reanimatie
In België krijgen jaarlijks 11.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 7% overleeft dit. Als er binnen de 5 minuten ingegrepen kan worden met hartreanimatie en/of het gebruik van een AED-toestel (Automatische Externe Defibrillator), dan verhoogt de overlevingskans substantieel. Bitter weinig omstaanders gaan over tot reanimeren en eventueel defibrilleren. Gewoon omdat ze niet weten hoe!
Een schokkend cijfer: meer dan 80% van de Vlamingen biedt géén eerste hulp wanneer ze vlak naast hen iemand zien bezwijken aan een hartstilstand.
Het hart staat meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. Je hebt een grote kans dat je, zeker met een AED, het hart kan resetten en weer normaal te laten kloppen.
Deze toestellen zie je meer en meer hangen, maar hoe gebruik je ze? Eerst op internet de gebruiksaanwijzing opzoeken? Dan is het wellicht ook niet meer nodig.
Onze KWB organiseerde, samen met KWB Nationaal, een avond waarbij de organisatie ‘Het Vlaamse Kruis’ komt vertellen hoe je wél levens kan redden.