Op donderdag 27 oktober gaven 22 personen perfect op tijd present aan de hoofdingang van de begraafplaats Schoonselhof te Hoboken. Parking à volonté alhoewel er toch een tweetal geopteerd hadden voor de fiets.
Het park is gigantisch groot en onmogelijk volledig in één keer te bezoeken.
We vertrokken voor een wandeling van bijna 4 km en 2h15, niet alleen onder een lekker zonnetje door de prachtige herfstnatuur, maar ook en vooral door de geschiedenis. Stevig schoeisel behoedde ons voor het door kraaien geteisterd gazon en verraderlijke molshopen.

Onze gids Francine was een dame met een encyclopedische kennis van de afgelopen centennia en de daarbij horende politiekers, schrijvers, zakenlui, kunstenaars, mediafiguren, mecenassen, architecten… te veel om op te noemen. Daarbij vertelde ze bovendien de nodige anekdotes over diens families en leven.
Wij werden ook ingewijd in de begrafenis- en rouwrituelen, niet enkel van het Christendom, maar bovendien van de Islam en het Jodendom. Ook de regelgeving hieromtrent is in de loop der geschiedenis veranderd en werd besproken.
De veelheid van soorten graven, gaande van eenvoud en ingetogen symboliek tot megalomane kolossen, was onthutsend.
De symboliek van de versieringen weerspiegelde vaak de manier waarop de overledenen in het leven stonden.
Jammer genoeg kregen we ook verhalen te horen van vandalisme, van diefstal van versierselen en zelfs van beeldhouwwerken.

De hele rondleiding toonde aan dat dit een zéér boeiende plek is. Zij was zeker niet exhaustief, maar gaf in tegendeel absoluut de stimulus om terug te gaan, gewapend met het grondplan en de infoboekjes en zich onder te dompelen in deze wereld der doden, die ons zo levendig werd toegelicht door onze professionele, gepassioneerde gids Francine. Hiervoor onze hartelijke dank!
Na de rondleiding zakten we nog even af naar café Fantom, tegenover de ingang.
Frank