Bezoek Havenhuis 5 maart 2022

Het lijkt wel een diamant. Het lijkt wel een zeilschip. Het lijkt nergens op…

Hoe mooi! Hoe lelijk! Hoe speciaal… 

Dat laatste in ieder geval en de symboliek met de 2 economische pijlers van onze stad, de diamantsector en de wereldhaven, is er wel degelijk in terug te vinden. 

Er was veel belangstelling om op zaterdag 5 maart met 2 gidsen en in totaal 37 KWB-leden het Havenhuis te bezoeken. Machteld en Taco waren zelfs uit Maleisië overgevlogen!

De Brits-Irakese architecte Zaha Hadid (1950-2016) had de wedstrijd voor het ontwerp gewonnen en … dat zie je.

Reeds vaak uit de verte opgemerkt, af en toe langsgefietst, maar nu eindelijk de gelegenheid dit architecturaal pareltje van binnenuit te ervaren. Ervaren, ja, want het was meer dan enkel bekijken.

Na flink wat informatie over de geschiedenis, het concept en zowel de voormalige brandweerkazerne als het nieuwe gebouw zelf op het plein ervoor, kregen we in de grote inkomhal een impressie van de grootte van het gebouw en, door het enorme fotomozaïek in de vloer, van “onze” haven. 

Daarna werd het pand kriskras doorkruist. In de lift trachtte men ons per twee en rug tegen rug (vanwege de coronamaatregel) op en neer te sturen, maar dat vonden we een beetje te. 

De vergaderkamers waren iets minder interessant. Koffie konden we toch niet gebruiken vanwege de afhellende tafelkasten in de koffiecorners.

Vanaf de verdieping daarboven was het zicht door de (maar liefst 1900) driehoekige ramen geweldig. Het zalig mooie weer zorgde voor een schitterend 360°-zicht op de stad en de haven. Héérlijk! 

Onze huisfotograaf legde al deze momenten vast met zijn smartphone en plaatste ze diezelfde avond nog op onze website.  Kijken dus!!

Van al die trappen (de lift liet het soms afweten) kregen we een ongelooflijke dorst. Iemand zei zelfs: “Als ik spreek komen er wattekes uit mijn mond”.

Iets verderop bevindt zich de ‘Antwerpse Brouw Compagnie, Brouwerij & Taproom’, bij ons bekend als ‘Het Seefbier’. Geen plekje in de zon meer te krijgen, maar dat deerde niet.

Soit, als je kan, het Havenhuis is een bezoek zeker waard!

Frank