Ontelbare keren lopen, fietsen, rijden we langs huizen, panden, poorten, … bij ons in de buurt,  zonder te weten of erbij stil te staan dat deze vaak een boeiende geschiedenis met zich  meedragen.  

Daarom leek het een tof idee onze leden voor te stellen, onder leiding van een historicus als  gids, de omgeving van Ekeren Donk en de wijk Vriesdonk te doorkruisen en onze kennis van  de laatste 100 jaar geschiedenis op te vijzelen. 

Francis Dierckxsens, is naast historicus ook priester en geboren en getogen in de Donk. Vroeger Donck maar de “c” is om onverklaarbare reden weggevallen, weten jullie het, geef het  door. 

Logischerwijs startten we dus onze tour in de kerk en werd, naast een stuk geschiedenis, de  aandacht gevestigd op allerlei weetjes die bij een gewoon kerkbezoek niet opgemerkt worden. Fijntjes merkte de gids bv. op dat de kerk in de huidige tijd evenveel bezoekers telt als de  ertegenover gelegen café “De Kroon”. Vervolgens wandelden we via de “autostrade” naar  Brasschaat (Donksestw) en liepen o.a. langs het “pretpark” van de Pidpa, de enige graffiti (aan  het winkelcentrum) en omvatte de tour een “bergrit”, het vals plat van de Van Gamerenlei. 

De geschiedenis van priesters en verscheidene rijke families en notabelen werd gelardeerd  met talloze anekdotes en verklaarde straatnamen zoals Bisschoppenhoflei, Baillet-Latourlei, Gabriëllelei en veel meer… 

Na een zeer ruime 2 uur waren we terug aan de kerk. Zelfs voor autochtone Donkenaren een  zeer leerrijke en grappige tocht. 

Onze gids leidt nog andere wandelingen; wij houden hem in gedachten voor later…

Frank

Klik op onderstaande foto voor alle foto’s