Ons weekend

Hoe kan je een zeer geslaagd 3-daags kookweekend met 28 deelnemers kort omschrijven? Door het acroniem TOP?  Ja, wellicht wel.  Waarbij: 
de T staat voor Toegewijd voorbereid,
de O voor Onverhoopt mooi weer,
de P voor Perfect resultaat!
Zij die er het maximum wilden uithalen verzamelden reeds vrijdag voor de middag in het “Versailles van Ermelo” om van een lichte (nu ja, lichte?) lunch te genieten. Daarna afspraak aan de “Schaapskooi” voor een wandeling door de Ermelosche heide met een gids die een breed scala van onderwerpen besprak, niet enkel het Veluws Heideschaap en de heide zelf maar ook de toenmalige Romeinse bezetting, die erg leuk en auditief werd toegelicht tot en met de bandopname “Ja, Centurion” toe.  In het bosgedeelte vonden we een onderduikplek uit WO II maar hoewel wij inmiddels ook wat “last kregen” van de wind was dat geen optie.  
Zaterdag bezochten we “Palingrokerij en vishandel Dries van den Berg”, waar de rookmeester zelf in zijn prachtig museum o.a. een schilderij tot leven bracht met een verhaal over arme vissers op een ijsschots.  Daarna trakteerde hij ons op een, op zijn zachtst gezegd, wervelend relaas over palinghandel wereldwijd, honderden weetjes over de paling zelf, tot en met het hermafrodiet seksleven toe. Hij slaagde erin zijn 42 jaar ervaring en kennis in 1 uur aan ons over te dragen.  Iemand die je nooit vergeet. Echt “gene gewone”, jongens wat een verteller zeg!! Iedereen nam er een lunch maar meerderen gingen ook met gerookte paling naar huis.
Na de middag een 2-personen gidstour door Harderwijk. Per direct corrigeerden zij onze opmerking dat het een “leuk dorp” was, naar “het is een heuse Hanzestad meneer!”, wat ze dan weer in de loop van de tour wensten te bewijzen.  Een lid van de groep was dermate begeesterd door de inrichting van het oude stadhuis, dat ze bij het buitengaan pardoes tegen een ruit aan knalde.  Die was weliswaar zeer proper maar toch ook écht “zeer ruit”. Afsluiter van de trip in “De Bank”. Neen, niet om onze centjes over de grens te beleggen (dat deden we vroeger). 
De beide avonden werd er nog ferm gebabbeld, gebowld en gebiljart en voor zij, die geen angst hadden van het Coronavirus, waren het zalige zwembad en de dito sauna een fijn relaxmoment.
Telkens ook, na een verdiende en deugddoende apéro, lekker gegeten.  Trouwens, laten we wel wezen: niet wat er op de tafel komt is het belangrijkste, wel wie er op de stoelen zit!   En dat was ook weer gezellig! Elkaar weer wat beter leren kennen, niet over koetjes en kalfjes maar over paling en schapen gekletst, zeker ook ernstige onderwerpen kwamen aan bod, maar er werd vooral ook veel gelachen!
Zondag was het weer, na twee prachtige zonnige dagen, “gekanteld” ergo om toch niet meteen af te kicken was nog een wandeling voorzien in het idyllisch landgoed Staverden.  De beroemde witte pauwen lieten hun staart bewonderen, maar wel vanop afstand om mogelijk plukgedrag van de wandelaars te voorkomen.  Een kleutertje liep geënthousiasmeerd met ons mee maar werd uiteindelijk toch terug aan de rechtmatige papa overgedragen. Na nog een kleine snack keerden we voldaan en vol mooie herinneringen in de plenzende regen terug huiswaarts.
Aan Hugo, Riet, Leo en Rosette vanwege ons allen een welgemeende dank voor deze bijzonder fijne weekend!! 
Frank